Jakten på ansjovis

Blir det jul utan Janssons frestelse? Det höll på att bli det på Danviken för ansjovis är en bristvara i år.  Slut på Maxi, slut på Kvantum, men tack och lov inte på Willys Nu har jag 4 burkar Köpte tre och hade redan en i kylen
 
 
När jag kom hem funderade jag över varför jag inte köpte et par burkar till, men nu är det som det är.
Vet att det är fusk med fileer. En riktig Bohuslänning köper hel ansjovis på burk Lagrar den ett år Då blir det god Janssons frestelse. Det lärde jag mig av en klasskompis mamma när jag bodde i Lysekil. Tur att jag inte är Bohusländska. Jag är född i Göteborg och alltså Västgötska.
Frånsett det här med ansjovisen så känner jag mig mera som Bohusländska än som Västgötska.
 
Det är spännande med vad man tycker olika om vad som är viktigt på julbordet. Skinka, vörtbröd, tunna revbenspjäll rödkål och rödbetssallad är viktigt för mig.
Jag frågade ett barnbarn vad hon tyckte var viktigt Potatis, köttbullar och prinskorv. Visst tar jag någon köttbulle och prinskorv, men potatis hoppar jag över.
Allan vill ha dopp i grytan och gärna grisfötter. Mamma ville ha syltfläsk och för pappa var potätekörven viktig. Sedan åt dom allt annat också, men det var frågan om det som var viktigast och det beror säkert på vad man fått som barn
Syltfläsk hade mormor och morfar på julbordet Riktigt fett fläsk, kokt, kallt i tunna skivor (Vidrigt om ni frågar mig) 
Receptet på farmors potätekörv var rå potatis, lite fett fläsk, gul lök och kryddor. Maldes och stoppades i fjälster och kokades Det var gott men jag har inte gjort det på många år, men nu blev jag sugen.
 
Tänk om jag skulle laga en massa gamla rätter så att mina barnbarn fick smaka sådant Allan och jag fick som barn. Blodpalt, paltbröd böngröt (potatismos med mosade bondbönor) Hemgjorda fiskbullar för att ta några exempel.
Det tål att tänka på 
 
Hörde av en handlare att det blir ont om oxfile och hummer till nyår. Så skönt att höra till dem som inte behöver något av det för att fira nyår Ni andra får skynda er att handla
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



RSS 2.0