Första snön

När vi vaknade i morse var det alldeles vitt ute. Så härligt!! Så ljust det blev på en gång. Ännu ljusare blev det när solen kikade fram en stund i eftermiddags.
I dag har det varit en mellandag. En sådan där dag då jag har svårt att sätta fingret på vad jag har gjort.
Plockat bort lite päls på Blåzzas rygg där det kliar som mest. Såret ser torrt och fint ut nu. men vätskade sig väldigt i natt. Vi får höra vad våran veterinär Per säger när vi kommer dit i morgon.
 
Jag har anmält Blåzza till doftprov, men efter dagens träning med pizzakartonger i garaget undrar jag allt hur det skall gå. Hon var helt okoncentrerad, hon som brukar jobba så metodiskt.
Ronja däremot  "flög" runt och nosade och tyckte det var jätteroligt att hitta en kartong som doftade rätt så hon gjorde försök att bryta sig in i den.
 
Jag har handarbetat en del också, men det räknas liksom inte att man har gjort något. Konstigt för det ta väldigt mycket tid att få något klart. Jag lyssnade på julmusik och försäkte komma i julstämning med mina tomtar. I morgon skall dom få näsor och sedan är det monteringen kvar.
Eftersom jag har en hel del tyg som ligger och väntar är jag inte rädd för att bli utan sye som Allan säger.
 
När Henrik var här igår så gjorde han någon uppdatering på datorn. Nu kan jag använda den, men fortfarande inte ladda upp bilder. Det är trist för det känns inte så angeläget att ta kort när jag inte kan använda dom.
 
Nu får det bli lite nostalgi i stället
 
Minns ni när man hade reservdunk i bagaget som man tog fram när tanken var tom och det inte fanns någon bensinstation i närheten. På den tiden när det sas att man skulle köra tills tanken var så tom som möjligt innan man tankade. Jag minns inte varför men jag minns att både Allan och min pappa var flitiga användare av sina reservdunkar.
På semestern sov man i bilen. Det var långt före husbilarnas tid. Mat lagade man på Trangiakök.  Vi parkerade vid någon sjö så att vi kunde ta ett morgondopp. Det var tider det. Detta är sommaren 1970 och semesterresan gick till Norge. Henrik var ett år och var hos mormor och morfar i Lysekil. Vi skulle vara borta en vecka men vi längtade så efter Henrik så vi åkte hem tidigare.
 
Den här bilen är värd en egen berättelse. När vi köpte den 1969 hade den varit tjänstebil på Blå Band och var körd ett år. Den fick uppleva mycket. Den kördes många resor till Hjortsberga respektive Lysekil. Det var hos farmor och farfar eller hos mormor och morfar som vi semestrade, med undantag av den här Norgeresan.
Vi transporterade foder och fårstängsel i den och givetvis hämtade vi baggarna med den. Folk tittade konstigt på oss när vi körde genom Uppsala och jag satt i framsätet med en bagge mellan benen. Baggen satt i en säck och huvudet stack upp.
En gång hämtade vi en pannmur i Småland. Vi hämtade en bordecollievalp också. Detta och fyra barn fick plats i baksäte och bagage. Det var innan barn satt fastbundna i bilen vid resor.
Valpen döpte vi till Katinka. Det spelades ofta en låt på radion om Kalinka. Minns ni den? Kalinka, Kalinka, Kalinka min vän... Den låten tyckte hon om
Hon var vit med svart teckning och en duktig vallhund. Hon styrde fåren med sin skarpa blick. Hon behövde aldrig nypa dom.  Dessvärre var hon en enmanshund och det var hon och jag som vallade både på kurser och hemma så hon började vakta mig. Det höll inte med småbarn i huset så vår gemensamma tid blev dessvärre inte så lång.
Nu skall jag lägga lite gula ärtor i blöt. Det är säsong för ärtsoppa tycker jag.
Sedan väntar en spännande deckare innan Jon Blund får komma
Var rädda om er!

Första advent

Så var den då här. Söndagen då allt blir ljusare. Ljusslingor och ljusstakar i och utanför de flesta hus. Så härligt
Jag har inte hunnit (läs:tagit mig tid) att göra en krans att sätta på dörren men jag hinner. Någon stjärna med mossa sitter inte heller på väggen utanför köksfönstret men jag har material hemma.
I dag har Henrik o Otto med familjer varit här. Så mycket skratt runt matbordet var det länge sedan vi hade. Så många barndomsminnen som dök upp. Så förundrade flickorna var över vad deras pappor hittade på när de var små.

Hästarna i byn fick besök och blev rastade. Blåzza fick följa med till skogen och hämta material till pynt. Det ösregnade så det var skönt att ha ansvar för maten. När Henke är här har jag god hjälp. Måste ha lärt honom en del innan han flyttade hemifrån.

Första adventsljuset är tänt och pepparkakorna är provsmakade. Den mesta degen är kvar men några plåtar till dagens fika hann jag baka ut i morse.
Om en liten stund är det deckare på tv4. Som pensionär kan jag sitta uppe och titta trots att det slutar sent. Jag behöver inte ha klockan på ringning i morgon bitti utan kan sova tills Ronja kommer och pussar god morgon. Ronja som nu har lärt sig att det är ganska skönt att ligga på kökssoffan. Undrar vem som lärde henne att gå upp där. Det var inte jag men det hände under gårdagskvällens kortspel och idag behöver hon ingen hjälp att komma upp☺.  Nu sover tjejerna trötta efter alla övningar som framförallt Emma gör med dem pop corn som belöning är toppen. 
Med lite tur skall jag få med två bilder och dessutom länka till facebook.
Trevlig kväll och adventstid

Lördag kväll

En sån fantastik kväll. Matilda och hennes kompis Catrine var i byn och red och sedan kom dom hit. Emma kom också med. Så roligt😊. Jag njuter av alla möten med dem och att en kompis följer med känns väldigt kul.
Vi har suttit i köket och ätit nybakade saffransbullar och druckit julmust. Vi har spelat kort och ätit popcorn. Vi har ätit fler bullar. Vi har fnissat och skrattat. Vi har lekt med hundarna. Ja vi har haft en härlig kväll.
Nu sover flickorna och jag skall också snart sova.
I morgon skall jag inte gå på invigningen av kyrkan. Jag väljer barn och barnbarn. Kyrkan finns kvar. Det gör barn och barnbarn ockå men det gäller att njuta umgänget med barnbarnen så länge de vill vara tillsammans med mig.
Hur gick det här till?RSS 2.0