Påskeldar

När jag var barn eldade man påskbrasor i Bohuslän. Vi ungar samlade julgranar och girlanger och annat brännbart Det sparade vi i bergen och vi var i olika lag beroende på i vilket kvarter vi bodde. Det gällde att ha sin brasa högt och att tända den senast av alla. Vi vaktade vårt material för att ingen skulle stjäla från oss. De som hade stora killar i sina lag låg bäst till för de fick vara uppe och vakta på nätterna, något som småungarna inte fick.
Det hände varje år att någon brasa tändes på av motståndarna någon natt i påskveckan.
Nu har det hänt igen!! Läste på nätet i förmiddags att i Smögen? hade en jättebrasa blivit uppeldad i natt. I dag gick man man ur huse för att bygga ett nytt bål att tända i kväll. Man hade vaktat till kl 1 i natt men sedan var det någon som tände påHärligt att traditionen med påskeldar lever kvar. Vi gick påskkärringar på påskafton och det var många kärringar runt brasan kan ni tro.
 
När vi träffades för att äta påsklunch i dag fick jag fina blommor att njuta av.
Jag tog ingen bild av maten och bilderna på familjen blev för mörka. trevlig hade vi och mätta blev vi av ägg och sill och Jansson och lite annat smått och gott.
 
När ungdomarna lämnade stället slappade jag efter att ha laddat diskmaskinen.
Nyheterna var kort-korta och sedan var det "smartare än en femteklassare". Det programmet gillar jag., men skulle jag tävla så skulle jag fa titta in i kameran och säga.....Just det: Jag är inte smartare än en femteklassare.
 
Nu är det så vackert månsken ute, även om bilden är grynig. Det är -3. 
 
 
Om en liten stund skall Wilma och jag åka på midnattssmässa och det är väl egentligen inte förrän efter det som man skall säga Glad Påsk, men jag tänker inte blogga när jag kommer hem i natt, så jag önskar er redan nu
 
                                                               GLAD PÅSK!!

Långfredag

När jag växte upp var långfredag en verkligen lååång dag. Man fick inte göra något annat än att gå till kyrkan. Att ens ringa till en kompis var inte att tänka på. Det är väl ingen som tror att affärer, biografer och nöjesställen var öppna?? Glöm det! Det gick väl an för mig som älskade att läsa, värre var det för min mamma och min lillebror som helst inte öppnade en bok. Pappa var bokmal precis som jag, så för oss var det ju egentligen en väldigt bra dag
Måste ärligt säga att jag tycker att det gått till överdrift åt andra hållet nu. Wilma och Thea spelade matcher/tränade som vilken annan dag som helst. Alla affärer har öppet(tror jag i alla fall) och man kan säkert gå på bio också om man har lust.
Själv var jag i Skuttunge kyrka. Jag går inte så ofta till kyrkan, men långfredagen är nästan ett måste. Altarskåpet är stängt. Predikstolen klädd i svart. Vänstra sidan på kyrkan avtängd för att besökarna skall sitta till höger så att de ser krusifixet som hänger till vänster över dörren till sakristian.
Förr var klockorna tysta och likaså orgeln, men i dag var det ljud från både orgel, piano och klockor. Trist tycker jag som tycker om traditioner. Men min barndoms långfredag var kanske lite onödigt lång.
 
Solen har lyst i dag, men snö och is är efterhängset. Det kommer att ta tid innan det blir barmark på vår baksida. Så länge nätterna är kalla så kan jag inte sätta ut påskliljorna som jag har köpt. Alltså har jag gott om sådana i kök och vardagsrum, men det är jättefint.
 
Min Lilla Blå älskade sin matte lite extra mycket förut. Slarviga matte hade glömt en burk med godis utan lock på köksbordet
Hon har ju en väl fungerande nos så det är klart att hon upptäckte den.
 
I går var det ett intressant program på tv. Jag tror att det hette Torsktungeskärarna. Det var från nordnorge där barn kunde tjäna pengar på att skära ur tungorna på stora torskar. Tungorna såldes sedan till lyxrestauranger.
Fantastiska stora torskar, så som torsk såg ut när jag var barn. Så gott det var med tungan och kinderna. Jag blev riktigt sugen när jag såg programmet. Ögonen åt vi också även om det inte var så gott, men roligt att äta. Dom var liksom mjöliga som jag minns det
På långfredag äter man fisk och inget annat enligt gammal tradition, åtminstone på västkusten. Då var det oftast torsk men idag serverade jag lax i ugn efter gubbröra på en grov brödskiva.
 
 
Påskharen har jag inte heller sett, men den skall väl inte komma förrän i morgon?? Eller kommer den samma dag som påskkärringarna?
 
 
Jag har haft besök av fotograf i dag. Att ta kort på Blåzza samtidigt som Ronja är inget enmansjobb. Ronja kan sitta stilla på order, men inte Blåzza. Kanske är något som vi skulle träna på??
 
Nu står Jansson i ugnen och maten till morgondagen är förberedd. Jag har laddat kylskåpet med ägg och sill och konstaterar att julbord och påskbord väl inte är så lika??
Visst sill och ägg men ingen kyckling på julbordet och inga revbenspjäll, skinka eller rödkål, eller rödbetssallad på påskbordet. Lite barnvänliga prinskorvar och köttbullar finns på båda så klart. Nåja, mätt blir man oavsett vilket man avnjuter
 
Om knappt tre timmar är årets längsta dag slut. Håll ut. I morgon är det en normallång dag och dags för påskpussar!!
 

På söndag kommer jag att vara jävligt bakfull

sa en kille på Kvantum som höll på att plocka upp varor. Att behöva jobba dan efter man har festat alltså...
Känner hur gammal jag är. Jag skulle inte ha kommit på tanken att tycka att det var något att skryta med att man inte klarar av att veta när det är dags att sluta dricka. Kan det vara något att se fram emot, att vara bakfull??
Jag är inte absolutist. Jag dricker gärna ett glas vin eller flera. tar gärna en snaps till Jansson och ett litet glas wisky emellanåt, men...
 
 En underbar morgonpromenad. Lite kallt, men solen sken och jag hörde tranor trumpeta. Isen på garageuppfarten börjar ge med sig. Även om nätterna är kalla så värmer solen och det ser ut att bli en påsk med sol. Bara att njuta alltså.
 
Allan var länge hos tandläkaren och jag hann läsa mycket skvallerpress medan jag satt i väntrummet och väntade, I England väntas Camilla få drottningtitel när Charles blir kung och Elisabeth skall snart abdikera, enl Hänt i veckan eller var det var för tidning
Vår prins Daniel har tagit itu med vår kung för att få honom att lämna tronen så att Viktoria kan ta över. Norska prinsessan mette-marit är svårt sjuk och har opererats... osv osv
 
På Gränby var vi inte ensamma men det hade vi inte räknat med så klart. Vi lyckades få ihop flera kassar med mat så vi kommer att överleva helgen
Förutom badrummer så har jag bara påskpyntat köksbordet. I alla fall om man bortser från den gula orkiden på soffbordet
 
Sillen är inlagd
 
Påskhalsdukarna strukna
 
Ett nytt brödrecept är testat. Svarta vallmofrö och svarta sesamfrö är det i degen som är gräddat i en järngryta i hög värme. Jag väntar så på att det skall kallna så det går att skära och provsmaka. Kanske nattmacka??
 
Ingefära kokas på spisen och skall blandas med cirton och honung. Dricks varje morgon och jag kommer att bli en ny människa. Modernt är det i alla fall. "Alla" dricker ingefärsshot till frukost, eller??
 
Nu önskar jag er alla en riktigt GLAD PÅSK!!RSS 2.0