Volgasvamp

För många år sedan hade min pappa en slemklump simmande i te på köksbänken.   
För att ni skall förstå att det här inte är en nyhet så kan jag berätta att pappa varit död i över 20 år och det var inte de sista åren av sitt liv som han höll på med sin svampdryck
 
Nåja. Vätskan som slemklumpen växte i var lite syrlig och enligt pappa supernyttig. Slemklumpen var Volgasvamp.
Jag har googlat på Volgasvamp och det är så nyttigt. Ni kan inte ana!! Jag tror det är nyttigare än det som just nu är nyttigast när man läser veckopressen, dvs färsk ingefära. Vänta skall ni få se. Snart kan man läsa om Volgasvamp eller Kombucha som det skall heta nu. Låter väl finare kan jag tro.
Hur som helst så fick jag för mig häromdagen att goggla på Volgasvamp och spontant så beställde jag. Vad kan man inte köpa på nätet?? Man fyller i namn och adress och kortnummer och vips!! är det klart Bara att avvakta leverens.
Så kom den spännande svampen med posten i går
(För att hedra pappas minne så kommer jag envist att fortsätta kalla det Volgasvamp)
I morse kokade jag startsatsen: Koka upp vatten, lägg i te. Svalna, söta och låt bli rumstempererat. Så vad det bara att släppa ner den slemmiga klumpen och vätskan den låg i. Nu står burken på min köksbänk och snart har det blivit denna hälsobringande dryck som skall lyfta mig från den trötthet jag nu lider av,  till att bli pigg som en mört. Det ni!
Svampen kommer att växa och få barn och jag kommer att massproducera denna hälsodryck. Kanske skall bjuda in till svampdrycksparty?? Det står på nätet att det finns människor som odlar i stora kärl med tappkranar.
Det är ju roligt att testa.  Ja, inte att storproducera, utan om jag blir piggare av alla nyttigheterna i svampdrycken
 
Jag har haft trevligt främmande idag. Blåzzas syster Chilli´s matte har varit här och pratat. Att det bara finns så mycket prat. Vi fikade och pratade och när vi hållit på med det länge så åkte hon hem. Nu en stund har vi chattat för vi var inte färdigpratade. Underbart. Tack vare våra tjejer har vi träffats och funnit varandra.
Det här skriver jag delvis för att få in en bild i bloggen
Jag var ju tvungen att baka ett par plåtar pepparkakor till kaffet eftersom det är advent. Problemet var bara att jag inte hittade mina pepparkaksformar Dom kan vara hos grannen och det kändes inte alltför enkelt att gå in till dom och leta, så jag plockade fram en form som jag använt till mönster till kviltning på en hundfilt en gång för länge sedan
 
 Katinkas pepparkakor. Samma recept som de senaste 40 åren. På sommaren bakar jag skurna pepparkakor av degen och till advent/jul kavlar jag. När pojkarna var små bakade jag granar och gubbar och grisar och annat roligt.   Vi garnerade med Non Stop. Det hade Henriks dagmamma Alice lärt oss. Av någon anledning så var de bruna karamellerna mest populära
 
Titta så fin blomma Inger hade med sig. Tre knoppar. Den kommer att glädja mig länge. Än en gång tack Inger, både för blomma och pratstund
 
Nu skall jag fundera lite på morgondagen Skriva inköpslista så allt kommer med hem från affären. Det gör det inte alltid även om jag har med min lista, men förutsättningarna är i alla fall bättre med lista än utan
 
Glöm inte reflexer!! Och när ni är ute och åker bil så har ni väl med något att markera med om ni träffar vilt på vägen. Jag menar träffar så att det blir skadat. Läste i dag att man kan hämta särskilda snitslar på polisstationen. Själv har jag en rulle från Granngården, men skall nog se till att ha med en reflex också. HUR hittar annars eftersöksjägarna snitseln??
 
 
 
 
 
 
 

Bullbak

Nu skall jag erkänna att jag inte är en fena på att baka bullar
Det är ju hög tid att baka saffransbullar så jag gick hårt ut. Saffran och lite wisky för saffranet att lösa sig i. Sedan i med sockret och sedan mjölken som jag glömde värma.
(Jo visst kan man baka kalljäst men det var inte så jag tänkt mig dagens bak.)
Så äggen och mjölet och kvar på bänken fanns smöret !  och
 i kylskåpet jästen !
 
 
Jo det blev bullar men HUR kan det bli så tokigt?? Jag har bakat bullar i väldigt många år. Om jag inte överdriver så måste det vara snart 60 år sedan jag började stå för bullbaket. Det har blivit många liter degspad under åren och ändå höll det inte på att bli bullar i dag
Att det inte var så mycket smak av saffran var inte mitt fel.Jag hade i flera paket.
Nybakade minskade antalet vid fikastunden som jag bjöd in till och lägger jag bullarna i "rätt" frys så är jag övertygad om att dom går åt. Att hitta kaffebröd i frysen sitter i generna, om ni undrar. Någon i huset intill var jätteduktig på det som barn, och det har ärvts ner till nästa generation, i alla fall delar av den
Roligt!! Vardagslycka!!
 
Så här ser Ronja ut efter besök hos frissan. Visst är en trimmad airedale vackrare, men när det nu inte går att trimma efter steriliseringen så.. Ronjas päls blev som silke efter operationen. Nessies päls var sträv hela livet men hon blev så håröm så vi klippte henne för det
Jag pratade med frissan om det, och det är väldigt olika. Hon har ett par kunder som hon klippt många gånger men som utan svårighet skulle kunna trimmas om ägarna vill börja med det igen.
Vilken tur för Ronja att hennes matte inte är utställningsmänniska. Hade hon varit det hade det varit en sorg med hennes silkepäls.
Så här såg hon ut i går när vi började kamma ut rastaflätorna
 
Nu finns mina adventsbarn på köksbordet. Nu ÄR det advent även om jag inte bakat pepparkakor än
 
Om en stund skall vi åka in och titta på Spelman på taket. Nu säjer jag
Hej då!! Kör försiktigt om ni skall ut på vägarna. Det är halt!
 
Och
GLÖM INTE REFLEXER!!!
 

Smörtjuvar

Ja inte är det smörtjuvar Allan skär när han skär upp bröd. Min svärfar avskydde smörtjuvar och ville inte alls att jag skulle skära upp bröd när jag var i Småland och hälsade på
Min svärmor bakade underbart gott bröd. Skållade limpor i vedeldad ugn. Jättegott men väldigt matiga så jag tyckte att man inte behövde ha så tjocka skivor. Min svärfar höll inte alls med mig. Det var brödet som var maten och pålägget inte så viktigt. Det var så det var. Bröd och potatis var det som höll barnen från svält
Mitt matbröd är oftast också matigt Grovt skållat rågbröd. Det blir jobbigt att äta om skivorna är för tjocka. Nej lite lagom tunna så att dom "stjäl smör" gillar jag. Jag har inte lyckats lära Allan att brödskivor inte behöver vara så väldigt matiga i sig. Jag har haft snart 50 år på mig och insåg idag, bara plötsligt , så där: Jag ger upp. Det går inte att få honom att fatta, Varför lägger jag energi på det. Mors brödskivor var inga smörtjuvar och det är mallen för Allans brödskärande.
 
Den här löparen sydde jag i skolan Jag kan inte ha varit så gammal, det syns på baksidan att sömmerskan inte är van . Jag minns hur jag räknade och sprättade upp för att det blev fel. Gjorde om och gjorde rätt.
Jag hade glömt bort löparen men hittade den i mammas gömmor och jag blir så nostalgisk. Jag slet med korsstygnsbroderier och tyckte det var så roligt.
 
För övrigt har dagen inneburit ans av hundar
Det tod en stund att få fram hunden ur ratsaflätorna men nu är hon mjuk och go inför morgondagens besök hos frisör Tovan.
Det har inte bara varit mycke blomflugor i år. Det har varit och är fortfarande massor av kardborrar och ännu värre Småborrar. Jag plockar och plockar och kammar och klipper
En bit på väg
 Så är det den här lilla vesslan Hon snor runt som en propeller. I dag tröttnade jag och satte galge på henne, men sitta fast nej jäklar... Hon blev skogstokig. Jag jobbade ett bra tag på att få det att fungera men sedan räddades hon av att jag frös om fingrarna och avbröt aktiviteten. Det är inte så varmt ute i verkstan Vi får ta pälsen lite pö om pö inne på köksbordet. Det är rätt mysigt tycker jag, men inte gör Blåzza som sin son. Harvey la sig på bordet och där låg han medan jag plockade päls. Blåzza vill gärna pussa och gosa och det där med pälsvård ...
 
Nu är det nyheter och därtill en kopp kaffe. Givetvis frossar vi i tända ljus och njuter advent samtidigt
Kram på er
 



RSS 2.0